UNSTUCK US – DEMONSTREER MEE!

⏰Donderdag 30 maart 19:30
📍Grote Kerkplein Zwolle

Dit initatief is genomen door bewoners van verschillende (crisis)noodopvangen. Zij strijden voor snelle & eerlijke procedures bij IND, recht op werk, BSN-nummer en menswaardige opvang:

Kom in solidariteit. Samen zijn we luider en sterker!

Wat is er aan de hand?

➡️ Lange en oneerlijke procedures: volgens de wet moeten mensen binnen 6 maanden een beslissing krijgen over hun asielaanvraag. De IND heeft dit verlengd tot 15 maanden. Sommige mensen zijn later aangekomen en hebben al een beslissing gekregen, terwijl anderen bijna een jaar wachten op hun eerste gesprek. Beslissingen moeten binnen 6 maanden worden genomen, en op volgorde van aankomst. IND moet mensen het voordeel van de twijfel geven.

➡️ Geen toegang tot werk: We worden gedwongen om maanden of zelfs jaren niets te doen. We willen bijdragen aan deze maatschappij, geld verdienen en het naar huis sturen voor onze families. We willen volledige toegang tot werk vanaf het moment dat we aankomen.

➡️ Geen BSN: en daardoor geen toegang tot een DigiD, bankrekening en werk

➡️ Slechte opvang: we wonen maandenlang in crisis-noodopvangen. Zelfs de rechter heeft gezegd dat dit niet kan. Er is vaak geen daglicht, frisse lucht of privacy, geen of slechte wifi, geen plek waar we zorg kunnen koken. We delen onze kamer niet alleen met veel andere mensen maar ook met ratten en muizen.